Touring en trekking op de fiets

13-04-11
Op expeditie per tourfiets.
Toerfietsen, in het Engels ook vaak omschreven als trekking, is een recreatieve bezigheid die al bijna net zo oud is als de fiets zelf. De Britten John Mayall, Charles Spencer en Rowley Turner ondernamen in 1869 bijvoorbeeld al een vijftien uur durende fietstocht die het drietal van het Londense plein Trafalgar Square naar de kustplaats Brighton voerde. De drie sportievelingen werden gevolgd door een verslaggever van The Times, waardoor het fenomeen toerfietsen ook serieuze media-aandacht kreeg.
Vanaf de jaren 1930 won de fiets als vervoermiddel sterk aan populariteit, waardoor trekking in steeds meer maatschappelijke kringen ingang vond. In 1976 werd de toerfiets zelfs een symbool voor de hippiebeweging, toen zo’n vierduizend fietsers deelnamen aan de mild activistisch getinte Bikecentennial, een epische tocht van Oregon naar Virginia.

Vandaag de dag zijn lange toerfietstochten populaire vormen van tijdverdrijf voor avontuurlijk ingestelde sportievelingen of recreatieve fietsers die willen genieten van natuur en landschap. Een belangrijk verschil met wielrennen of mountainbiken in wedstrijdvorm is dat toerfietsers niet primair gaan voor snelheid, maar vooral gedreven worden door plezier, verwondering (het verkennen van nieuwe gebieden) of engagement (bijvoorbeeld sponsoracties voor een goed doel). Uithoudingsvermogen speelt bij toerfietstochten bovendien een belangrijkere rol dan snelheid.

Welke fiets je precies nodig hebt voor een bepaalde toertocht, hangt natuurlijk af van de duur van de reis, de afstand, het parcours dat je hebt uitgestippeld en het doel van de trektocht. Voor een lange trektocht over hobbelige wegen is het bijvoorbeeld belangrijk dat je beschikt over een fiets die tegen een stootje kan en een stevige brok bagage kan meetorsen. Een toerfiets of trekkingfiets, een rijwiel dat speciaal is afgestemd op actieve fietsvakanties, is voor een dergelijke trip de verstandigste keuze. Het belangrijkste verschil tussen een toerfiets en een gewone stads- of racefiets is dat op een toerfiets meer bagage kan worden meegedragen. Andere kenmerken van een toerfiets zijn bijvoorbeeld een steviger frame, extra versnellingen en meerdere bidonhouders. Een goed voorbeeld van een multifunctionele toerfiets is de Multigo XT 9van Ideal Europe. Stevig, sportief en uitgerust met een goede bagagedrager, instelbare voorvering en dubbelwandige aluminiumvelgen. Bovendien bestaat de mogelijk om extra bidonhouders, snelbinders en zadeltassen op de fiets te monteren. Ook de Batavus Venturo Allround en de Trek T700 zijn ideale compagnons voor een avontuurlijke fietstocht over geplaveide en wat woestere wegen.

Bovenstaande fietsen zijn geschikt voor een lange toertocht, een uitdagende fietsvakantie of een ontspannen fietstocht in de lente, als het weer en de natuur vaak op hun aangenaamst zijn. Het zijn ook geschikte modellen voor kortere afstanden, bijvoorbeeld om tussen het huis en de werkplek op en neer te pendelen. Maar voor een dergelijk gebruik kun je ook opteren voor een wat eenvoudigere, met wat minder snufjes en versnellingen uitgeruste stadsfiets zoals de gunstig geprijsde Universal Trendy 3 van Matracycle.

Reacties op 'Touring en trekking op de fiets'

oI7aoUv5S02N zegt:

you people may not bleveie at all but i can and will tell you that between heaven and earth are things beyond the reach of ordinary man and women.you people do not know what knowledge is and you would not gain any knowledge if its not by some devine revelation.is this the book of the devil maybe but it sure as hell is not for ordinary folks like you people to read, you could not handle it any one of you, before you open the book of the devil you better make sure your in a right pad with GOD Jehova.

Geplaatst op: 30-06-2015 03:23
Dit bericht is niet OK!
Reken de som uit Geef een nieuwe code